Ahtapot Pişirme

Ahtapot pişirme; Ahtapot piştikten sonra farklı biçimlerde servis edilebilecek bir deniz ürünüdür.
  • Pişirecek ahtapot daha önce temizlenmiş ve sonra taze olarak dondurulmuş ise direkt haşlanır.
  • Ahtapotun etinin sert olmaması için genelde döverek yumuşatıldığı sanılır ama dondurma işlemi yumuşaklık için gerek olan şarttır.
  • Ahtapot pişirmede bir diğer husus ise pişirme süresidir.
  • Pişirilen etler genelde piştikçe yumuşamasına rağmen, ahtapot uzun süre pişirildiği zaman ise sertleşir. 1 kg ağırlığındaki ahtapotun pişirme süresi ortalama 30 dk. İken, 300-400 gr ağırlığındaki daha küçük ahtapotlar ise 15-20 dakika da pişer.
  • Ahtapotla yapılabilecek yemek türleri fazladır ama ilk olarak ahtapot haşlanmış olmalıdır. Haşlanmış olan ahtapot sadece üzerine zeytinyağı ve limon gezdirerek meze olarak yenilebileceği gibi farklı malzemeler eklenerek salata, güveç, sote gibi ya da kavurma olarak da yapılabilir.

Ahtapotun haşlanması için ise

  • 1 tane orta boydaki ahtapotu haşlayabilmek için 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 2 çorba kaşığı kadar kimyon ve 3 tane defne yaprağı ile haşlanır.
  • Sirke ve defne yaprağı ahtapot haşlanırken çıkabilecek olan kötü kokuyu engelleyeceğinden orta boy bir haşlama tenceresi içindeki suya ilk olarak bunlar eklenir.
  • Sirke ve defne yaprağının yerine isteğe bağlı olarak kimyon da kullanılabilir.
  • Sonradan temizlenen ahtapotu bir daha sudan geçirip, kaynayan suyun içine konulur.
    Ahtapotun üstündeki sümüksü sıvı ve bu olan sıvı haşlandıktan sonra gider.
Ahtapot pişirme süresi önemlidir. Ahtapotu kaynayan suyun içine koyduktan 15 dakika sonra bir çatal yardımı ile batırılarak yumuşaklığını kontrol edilir. Ortalama 20 dakika orta ateşte pişirilir. İstenilen yumuşak sağlandıktan sonra ahtapotu tencereden alıp yapılması planlanan yemeğe göre doğramaya başlanabilir.

Ahtapotlu makarna pişirilmesi için malzemeler

  • 1/2 paket spaghetti
  • 1 orta boy ahtapot
  • 6-7 diş sarımsak
  • 1 adet büyük boy domates
  • 3-4 kaşık zeytinyağı
  • 2-3 tane defne yaprağı
  • 2 yemek kaşığı sirke, bir fiskede deniz tuzu

Ahtapotlu makarna pişirilmesi


Tencere içerisinde 8-10 dakika makarna haşlanır. Orta boy bir tencere içerisine su, sirke ve defne yaprağı konur. Ahtapot temizlenmiş ise sudan geçirerek kaynamış olan suyun içine konur. Ahtapotu suyun içine koyduktan sonra 15 dakika sonra çatal yardımı ile batırılarak yumuşaklığı kontrol edilir. Çok fazla pişirilmez. Bir tava üzerine biraz zeytinyağını ve yuvarlak olarak dilimlenmiş olan sarımsakları tavaya koyarak sotelenir. Sudan çıkarılan ahtapot kesme tahtasına konularak 2-3 cm'lik kalınlıkta doğranır. Sarımsakların olduğu tavaya eklenir. 2-3 dakika yüksek ısıdaki ateş ile sotelenir. Üzerine ufak ufak doğranmış domatesler koyup 4-5 dakika pişir ve biraz deniz tuzu eklenir. Makarna tavaya eklenerek karıştırılır ve servis tabağına alınır. İsteğe göre karabiber eklenerek servis edilir.
19.01.2024 22:44:23
Ahtapot Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ahtapot Pişirme Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ahtapot Pişirme"
Ömrü hayatımda ilk kez ahtapot yakaladım. Gerçi yakaladığım ahtapot çok küçük ama olsun neticede yakaladım. Ancak ahtapotu pişirirken küçük bir tane yakaladığım için şüphelerim var açıkçası. Ahtapot küçük olduğu için lezzetli olmayacağından korkuyorum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Küçük bir ahtapotu pişirmemde herhangi bir sakınca var mıdır?
Sefa . 29.09.2018 17:31:53

Ahtapotların Kaç Kalbi Var

Ahtapotların Kaç Kalbi Var, ahtapotlarda 3 adet kalp bulunmakta olup çok zeki ve hareketli canlılardır. 8 kolu vardır ve bu kolları güçlüdür. Avına kolayca s...
Devamını Oku

Ahtapot Helal Mi

Ahtapot helal mi sorusunun yanıtı İslam dininde mezheplere göre değişmektedir. Bazı mezhepler tabiri caizse denizden babam çıksa yerim şeklinde bir yakl...
Devamını Oku

Ahtapot Kaç Kollu

Ahtapot Kaç Kollu, bir ahtapotun sekiz kollu olduğu bilinmektedir. Ahtapot kelimesi, Yunancada ‘sekiz ayak' anlamına gelen Octopoda kelimesinden gelir. ...
Devamını Oku

Ahtapot

Ahtapot, (Octopus) ahpapotgiller (Octopodidae) familyasındandır. Bu canlılar kafadan bacaklı grubundan olup vücutlarında dokunaçları bulunan yumuşakçalardand...
Devamını Oku

Ahtapot Izgara

Ahtapot Izgara, İnsanların yalnızca sekiz kola sahip bir deniz canlısı olarak bildikleri ahtapotların aslında birçok özellikleri vardır. Bilim adamlarının ya...
Devamını Oku

Ahtapot Salatası

Ahtapot Salatası, Türk mutfağından bir salatadır. Ahtapotu haşlayıp düğmelerini ayıklayıp genellikle tamamı soyulduktan sonra dilimleyip limon suyu ve zeytin...
Devamını Oku

Ahtapot Nasıl Pişirilir

Ahtapot nasıl pişirilir? Ahtapot genel olarak mezesi bilinen bir deniz ürünü olsa da ana yemek olarak da tüketilebilir. Ayıklanması ve pişirilmesi oldukça aş...
Devamını Oku

Ahtapot Sosu

Ahtapot Sosu, ağızda farklı tat bırakan aroma ile soslama yapılan deniz ürünüdür. Çoğu ülkede zevkle yenilen bir deniz ürünü olmakla birlikte her türlü şekil...
Devamını Oku

Ahtapot Yumurtası

Ahtapotun yumurtası, her biri bir kapsülle muhafaza edilen her biri bir zeytin büyüklüğünde olan yumurtalardır. Yumurtalar salkım şeklinde bir küme meyd...
Devamını Oku

Ahtapot Yemeği

Ahtapot yemeği, genellikle Kore'de, Japonya'da sevilerek yenen güzel bir beyaz et yemeğidir. Eğer ahtapotun yemeğini yapacaksanız önce kafasını iyice ezmelis...
Devamını Oku

Ahtapot Balığı

Ahtapot balığı, kafadan bacaklılardan, dokunaçlı bir mürekkep balığı türüdür. Ahtapot balığı ülkemizin denizlerinde sık rastlanan bir deniz canlısıdır. ...
Devamını Oku

Ahtapot Özellikleri

Ahtapot Özellikleri: Ülkemiz denizlerinde de çok görülen bir hayvan olan ahtapot kafadan bacaklı sınıfında, aynı zamanda kabuğu olmayan bir deniz canlıs...
Devamını Oku

Ahtapot Bacağı

Ahtapot bacağı, Denizlerin derinliklerinde yaşamlarını sürdüren ahtapot ismi eski Yunanca bir isim olup Türkçe karşılığı sekiz bacak olarak bilinir. Yap...
Devamını Oku

Ahtapot Meze

Ahtapot meze; ahtapot kafadan bacaklı olan kabuksuz bir deniz canlısıdır. Kayaların üzerinde kolları sayesinde sürünerek ve suyu hunisinden püskürterek harek...
Devamını Oku

Ahtapot Turşusu

Ahtapot Turşusu, Kıbrıs bir ada, kıyıları da kayalık olduğu için ahtapot her zaman bulunabilen bir deniz hayvanıdır. Üstelik çok iri ve yetişkin olmasın...
Devamını Oku

Ahtapot Kalori

Ahtapot kalori; ahtapot kabukları olmayan bacakları kafasında olan bir deniz ürünüdür. Ahtapot kayaların üstünde kollarıyla sürünerek hareket eder. Ahtapotun...
Devamını Oku

Fil Kulaklı Ahtapot

Fil kulaklı ahtapot: Aslında sadece bir ahtapot, ancak kulakları aynen bir filinki gibi. Fil görünümündeki ahtapot okyanusta keşfedildi ve bili madamlar...
Devamını Oku

Ahtapot Nasıl Yakalanır

Ahtapot nasıl yakalanır, Akdeniz ve Ege bölgelerinde en basit şnorkelle bile daldığınızda kolaylıkla ahtapot görebilmeniz ve hatta yakalaya bilmeniz içi...
Devamını Oku

Ahtapot Sote

Ahtapot Sote, ahtapot kafadan bacaklılardan dokunaçlı bir mürekkep balığı türüdür. Evde malzemeniz olduğu sürece ahtapot sote kolay bir şekilde yapabile...
Devamını Oku

Ahtapot Sosis

Ahtapot Sosis, çocuklar için görsellik açısından onların severek yiyeceği ahtapot şeklindeki faklı bir lezzettir. Bazen çocuklar veya yetişkinler sevmedikler...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahtapot Pişirme
Ahtapotların Kaç Kalbi Var
Ahtapot Helal Mi
Ahtapot Kaç Kollu
Ahtapot
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024