Ahtapot Turşusu

Ahtapot Turşusu, Kıbrıs bir ada, kıyıları da kayalık olduğu için ahtapot her zaman bulunabilen bir deniz hayvanıdır. Üstelik çok iri ve yetişkin olmasına gerek yoktur. Bir okka (Bir kilodan ağır) civarındaki bir ahtapot turşu yapmak için uygun olmaktadır.

Ahtapot Turşusu Malzemeleri

  • 3 Adet Orta Boy Soğan
  • 3 Diş Sarımsak
  • Maraha (Rezgane)
  • 5-6 Tane dövülmemiş karabiber
  • Kavanoz
  • Sirke
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Ahtapot

Ahtapot Turşusu Nasıl Yapılır?


Yakalanan ahtapotun mürekkep kesesi çıkarılmalıdır.
Ağız kısmı olan gagası ve çevresi kesilerek atılmalıdır. İnce olan ayak uçları da kesilip atılmalıdır. Sonra güzelce dövülüp salyası akıtılmalıdır. Makul büyüklükte parçalara ayrılıp ocakta kaynatılır. Tam pişmeden ocaktan indirilip suyu süzülmelidir. Öte yandan üç baş orta boy soğan alınıp soyulur ve halkalar halinde kesilmelidir. Üç diş de sarımsak soyulmalıdır. Mevsimine göre ya maraha (Rezgane) ya da aynı bitkinin tohumları alınmalıdır. Beş- altı tane de dövülmemiş karabiber yuvarlığı alınmalıdır. Artık malzemeleri hazırdır.

Bir kavanoz alınır. En alta az sirke dökülmeli ve tuz eklenmelidir. Be altı parça da ahtapot konulur. Onların üstüne soğan halkalarından birkaç tane, maraha dalı veya Tohumu bir diş sarımsak ve bir de karabiber konur, işlem yeniden tekrarlanmalıdır. Kavanoz dolana kadar devam edilmelidir. Malzemeyi örtecek kadar sirke dökülür.
En üste de yalıtkan görevi görsün diye kara yağ (Zeytinyağı) dökülür. Kavanoz sıkıca kapatılmalıdır. Üç hafta (21 gün) sonra turşu yenmeye hazır olur. Ateşte pişirilmiş olanından çok daha gevrek, nefis kokulu iştah açıcı bir mezeden oluşmaktadır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 09:57:16
Ahtapot Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Ahtapot Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Ahtapot Turşusu"
İlk defa Kıbrıs da yedim , aslında deniz ürünleri her zaman ilgi alanımdadır , hafif sarımsaklı ve zeytinyağlı sos ( diğer baharatlar bende kalsın ) yapın o bile yetiyor ama Rakı olacak
Bülent ASLANTAŞ . 20.01.2020 02:26:45

Ahtapot Pişirme

Ahtapot pişirme; Ahtapot piştikten sonra farklı biçimlerde servis edilebilecek bir deniz ürünüdür.Pişirecek ahtapot daha önce temizlenmiş ...
Devamını Oku

Ahtapotların Kaç Kalbi Var

Ahtapotların Kaç Kalbi Var, ahtapotlarda 3 adet kalp bulunmakta olup çok zeki ve hareketli canlılardır. 8 kolu vardır ve bu kolları güçlüdür. Avına kolayca s...
Devamını Oku

Ahtapot Helal Mi

Ahtapot helal mi sorusunun yanıtı İslam dininde mezheplere göre değişmektedir. Bazı mezhepler tabiri caizse denizden babam çıksa yerim şeklinde bir yakl...
Devamını Oku

Ahtapot Kaç Kollu

Ahtapot Kaç Kollu, bir ahtapotun sekiz kollu olduğu bilinmektedir. Ahtapot kelimesi, Yunancada ‘sekiz ayak' anlamına gelen Octopoda kelimesinden gelir. ...
Devamını Oku

Ahtapot

Ahtapot, (Octopus) ahpapotgiller (Octopodidae) familyasındandır. Bu canlılar kafadan bacaklı grubundan olup vücutlarında dokunaçları bulunan yumuşakçalardand...
Devamını Oku

Ahtapot Izgara

Ahtapot Izgara, İnsanların yalnızca sekiz kola sahip bir deniz canlısı olarak bildikleri ahtapotların aslında birçok özellikleri vardır. Bilim adamlarının ya...
Devamını Oku

Ahtapot Salatası

Ahtapot Salatası, Türk mutfağından bir salatadır. Ahtapotu haşlayıp düğmelerini ayıklayıp genellikle tamamı soyulduktan sonra dilimleyip limon suyu ve zeytin...
Devamını Oku

Ahtapot Nasıl Pişirilir

Ahtapot nasıl pişirilir? Ahtapot genel olarak mezesi bilinen bir deniz ürünü olsa da ana yemek olarak da tüketilebilir. Ayıklanması ve pişirilmesi oldukça aş...
Devamını Oku

Ahtapot Sosu

Ahtapot Sosu, ağızda farklı tat bırakan aroma ile soslama yapılan deniz ürünüdür. Çoğu ülkede zevkle yenilen bir deniz ürünü olmakla birlikte her türlü şekil...
Devamını Oku

Ahtapot Yumurtası

Ahtapotun yumurtası, her biri bir kapsülle muhafaza edilen her biri bir zeytin büyüklüğünde olan yumurtalardır. Yumurtalar salkım şeklinde bir küme meyd...
Devamını Oku

Ahtapot Yemeği

Ahtapot yemeği, genellikle Kore'de, Japonya'da sevilerek yenen güzel bir beyaz et yemeğidir. Eğer ahtapotun yemeğini yapacaksanız önce kafasını iyice ezmelis...
Devamını Oku

Ahtapot Balığı

Ahtapot balığı, kafadan bacaklılardan, dokunaçlı bir mürekkep balığı türüdür. Ahtapot balığı ülkemizin denizlerinde sık rastlanan bir deniz canlısıdır. ...
Devamını Oku

Ahtapot Özellikleri

Ahtapot Özellikleri: Ülkemiz denizlerinde de çok görülen bir hayvan olan ahtapot kafadan bacaklı sınıfında, aynı zamanda kabuğu olmayan bir deniz canlıs...
Devamını Oku

Ahtapot Bacağı

Ahtapot bacağı, Denizlerin derinliklerinde yaşamlarını sürdüren ahtapot ismi eski Yunanca bir isim olup Türkçe karşılığı sekiz bacak olarak bilinir. Yap...
Devamını Oku

Ahtapot Meze

Ahtapot meze; ahtapot kafadan bacaklı olan kabuksuz bir deniz canlısıdır. Kayaların üzerinde kolları sayesinde sürünerek ve suyu hunisinden püskürterek harek...
Devamını Oku

Ahtapot Kalori

Ahtapot kalori; ahtapot kabukları olmayan bacakları kafasında olan bir deniz ürünüdür. Ahtapot kayaların üstünde kollarıyla sürünerek hareket eder. Ahtapotun...
Devamını Oku

Fil Kulaklı Ahtapot

Fil kulaklı ahtapot: Aslında sadece bir ahtapot, ancak kulakları aynen bir filinki gibi. Fil görünümündeki ahtapot okyanusta keşfedildi ve bili madamlar...
Devamını Oku

Ahtapot Nasıl Yakalanır

Ahtapot nasıl yakalanır, Akdeniz ve Ege bölgelerinde en basit şnorkelle bile daldığınızda kolaylıkla ahtapot görebilmeniz ve hatta yakalaya bilmeniz içi...
Devamını Oku

Ahtapot Sote

Ahtapot Sote, ahtapot kafadan bacaklılardan dokunaçlı bir mürekkep balığı türüdür. Evde malzemeniz olduğu sürece ahtapot sote kolay bir şekilde yapabile...
Devamını Oku

Ahtapot Sosis

Ahtapot Sosis, çocuklar için görsellik açısından onların severek yiyeceği ahtapot şeklindeki faklı bir lezzettir. Bazen çocuklar veya yetişkinler sevmedikler...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ahtapot Pişirme
Ahtapotların Kaç Kalbi Var
Ahtapot Helal Mi
Ahtapot Kaç Kollu
Ahtapot
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024