{ "title": "Ahtapot Turşusu", "image": "https://www.ahtapot.gen.tr/images/Ahtapot-Tursusu-17.jpg", "date": "21.01.2024 09:57:16", "author": "Hatice KOL", "article": [ { "article": "
Ahtapot Turşusu, Kıbrıs bir ada, kıyıları da kayalık olduğu için ahtapot her zaman bulunabilen bir deniz hayvanıdır. Üstelik çok iri ve yetişkin olmasına gerek yoktur. Bir okka (Bir kilodan ağır) civarındaki bir ahtapot turşu yapmak için uygun olmaktadır.

Ahtapot Turşusu Malzemeleri
Ahtapot Turşusu Nasıl Yapılır?

Yakalanan ahtapotun mürekkep kesesi çıkarılmalıdır. Ağız kısmı olan gagası ve çevresi kesilerek atılmalıdır. İnce olan ayak uçları da kesilip atılmalıdır. Sonra güzelce dövülüp salyası akıtılmalıdır. Makul büyüklükte parçalara ayrılıp ocakta kaynatılır. Tam pişmeden ocaktan indirilip suyu süzülmelidir. Öte yandan üç baş orta boy soğan alınıp soyulur ve halkalar halinde kesilmelidir. Üç diş de sarımsak soyulmalıdır. Mevsimine göre ya maraha (Rezgane) ya da aynı bitkinin tohumları alınmalıdır. Beş- altı tane de dövülmemiş karabiber yuvarlığı alınmalıdır. Artık malzemeleri hazırdır.

Bir kavanoz alınır. En alta az sirke dökülmeli ve tuz eklenmelidir. Be altı parça da ahtapot konulur. Onların üstüne soğan halkalarından birkaç tane, maraha dalı veya Tohumu bir diş sarımsak ve bir de karabiber konur, işlem yeniden tekrarlanmalıdır. Kavanoz dolana kadar devam edilmelidir. Malzemeyi örtecek kadar sirke dökülür. En üste de yalıtkan görevi görsün diye kara yağ (Zeytinyağı) dökülür. Kavanoz sıkıca kapatılmalıdır. Üç hafta (21 gün) sonra turşu yenmeye hazır olur. Ateşte pişirilmiş olanından çok daha gevrek, nefis kokulu iştah açıcı bir mezeden oluşmaktadır.

Afiyet olsun.
" } ] }