Ahtapot pişirme; Ahtapot piştikten sonra farklı biçimlerde servis edilebilecek bir deniz ürünüdür.
Pişirecek ahtapot daha önce temizlenmiş ve sonra taze olarak dondurulmuş ise direkt haşlanır.
Ahtapotun etinin sert olmaması için genelde döverek yumuşatıldığı sanılır ama dondurma işlemi yumuşaklık için gerek olan şarttır.
Ahtapot pişirmede bir diğer husus ise pişirme süresidir.
Pişirilen etler genelde piştikçe yumuşamasına rağmen, ahtapot uzun süre pişirildiği zaman ise sertleşir. 1 kg ağırlığındaki ahtapotun pişirme süresi ortalama 30 dk. İken, 300-400 gr ağırlığındaki daha küçük ahtapotlar ise 15-20 dakika da pişer.
Ahtapotla yapılabilecek yemek türleri fazladır ama ilk olarak ahtapot haşlanmış olmalıdır. Haşlanmış olan ahtapot sadece üzerine zeytinyağı ve limon gezdirerek meze olarak yenilebileceği gibi farklı malzemeler eklenerek salata, güveç, sote gibi ya da kavurma olarak da yapılabilir.
Ahtapotun haşlanması için ise
1 tane orta boydaki ahtapotu haşlayabilmek için 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 2 çorba kaşığı kadar kimyon ve 3 tane defne yaprağı ile haşlanır.
Sirke ve defne yaprağı ahtapot haşlanırken çıkabilecek olan kötü kokuyu engelleyeceğinden orta boy bir haşlama tenceresi içindeki suya ilk olarak bunlar eklenir.
Sirke ve defne yaprağının yerine isteğe bağlı olarak kimyon da kullanılabilir.
Sonradan temizlenen ahtapotu bir daha sudan geçirip, kaynayan suyun içine konulur. Ahtapotun üstündeki sümüksü sıvı ve bu olan sıvı haşlandıktan sonra gider.
Ahtapot pişirme süresi önemlidir. Ahtapotu kaynayan suyun içine koyduktan 15 dakika sonra bir çatal yardımı ile batırılarak yumuşaklığını kontrol edilir. Ortalama 20 dakika orta ateşte pişirilir. İstenilen yumuşak sağlandıktan sonra ahtapotu tencereden alıp yapılması planlanan yemeğe göre doğramaya başlanabilir.
Ahtapotlu makarna pişirilmesi için malzemeler
1/2 paket spaghetti
1 orta boy ahtapot
6-7 diş sarımsak
1 adet büyük boy domates
3-4 kaşık zeytinyağı
2-3 tane defne yaprağı
2 yemek kaşığı sirke, bir fiskede deniz tuzu
Ahtapotlu makarna pişirilmesi
Tencere içerisinde 8-10 dakika makarna haşlanır. Orta boy bir tencere içerisine su, sirke ve defne yaprağı konur. Ahtapot temizlenmiş ise sudan geçirerek kaynamış olan suyun içine konur. Ahtapotu suyun içine koyduktan sonra 15 dakika sonra çatal yardımı ile batırılarak yumuşaklığı kontrol edilir. Çok fazla pişirilmez. Bir tava üzerine biraz zeytinyağını ve yuvarlak olarak dilimlenmiş olan sarımsakları tavaya koyarak sotelenir. Sudan çıkarılan ahtapot kesme tahtasına konularak 2-3 cm'lik kalınlıkta doğranır. Sarımsakların olduğu tavaya eklenir. 2-3 dakika yüksek ısıdaki ateş ile sotelenir. Üzerine ufak ufak doğranmış domatesler koyup 4-5 dakika pişir ve biraz deniz tuzu eklenir. Makarna tavaya eklenerek karıştırılır ve servis tabağına alınır. İsteğe göre karabiber eklenerek servis edilir.