{ "title": "Ahtapot Özellikleri", "image": "https://www.ahtapot.gen.tr/images/Ahtapot-Ozellikleri-65.jpg", "date": "20.01.2024 11:25:36", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Ahtapot Özellikleri: Ülkemiz denizlerinde de çok görülen bir hayvan olan ahtapot kafadan bacaklı sınıfında, aynı zamanda kabuğu olmayan bir deniz canlısıdır. Vücudunun hiçbir yerinde kabuk bulunmaz. Ayrıca vücutlarında herhangi bir kemikte bulunmamaktadır. Bundan dolayı oldukça yumuşak dokusu bir canlıdır. Vücudunda kemik olmaması nedeniyle çok küçük deliklerden bile geçer ve çok dar olan kaya diplerine saklanabilirler. Geniş delikli bir ağla bu hayvanı yakalasanız bile, bu özelliğinden dolayı burada tutamazsınız.

Ahtapot adı eski Yunanca bir isim olup, Türkçedeki karşılığı Sekiz Ayak manasına geliyor.

Ahtapot, vücudunun çevresinde bulunan ayakları ya da kolları yardımıyla hareket etmektedir. Bundan ayrı huni ismi verilen bölgesinden su püskürtür. Bu su püskürtme yardımıyla da hareket sağlayabilir.

Ahtapot özellikleri arasında en şaşırtıcı olanlardan bir tanesi, bu canlıda üç adet kalbin olmasıdır.

Yine birçok canlıda olduğu üzere ahtapotlarda da göz sayısı 2 tanedir.

Ahtapotun Diğer Hayvanlara Benzer Bazı Özellikleri: Ahtapotların bir diğer önemli özelliği de mürekkep balıklarında olduğu gibi herhangi bir tehlike anında vücudundan mürekkep fışkırtabilmesidir. Bu mürekkebi yardımıyla çoğu zaman av olmaktan kurtulmaktadır. (Ahtapotların bütün türlerinde mürekkep fışkırtma özelliği yoktur, bu özellik sadece bazı türlerinde vardır)

Ahtapotlar rengini değiştirme özelliği de olan canlılardandır. Bilindiği gibi Bukalemunlar da renk değiştirme özellikleri ile hem avlanmak hem de av olmamak için büyük bir avantaj kazanır. Aynı özelliğe sahip, ahtapotlar da bu özellikleri nedeniyle mükemmel bir kamuflaj özelliği kazanıp, bu özelliğini hem kendisini avlayabilen hayvanlardan korunmak hem de besin bulabilmek için avlanma da kullanır. Ahtapotların kimi cinsleri çok kısa sürede birçok renge dönüşebilir.

Ahtapotların Yunanca isminde olduğu gibi 8 Ayağı olan bir canlıdır. Ancak bu deniz canlısının ayaklarından bir tanesi değişikliğe uğrayarak cinsel organ görevi üstlendiği söylenir.

Organın Kendini Tamamlaması: Ahtapotların özelliğinden beklide en büyüğü kollarından bir tanesi koptuğu ya da koparıldığı vakit bu kolun tekrar kendini tamamlamasıdır.

Solunum biçimi solungaçları yardımı ile olmaktadır. Bu solungaçları ahtapotun vücudunda yer alan ve“Manto” adı verilen boşlukta bulunur.
" } ] }