{ "title": "Ahtapot Nasıl Pişirilir", "image": "https://www.ahtapot.gen.tr/images/Ahtapot-Nasil-Pisirilir-16.jpg", "date": "21.01.2024 00:30:39", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Ahtapot nasıl pişirilir? Ahtapot genel olarak mezesi bilinen bir deniz ürünü olsa da ana yemek olarak da tüketilebilir. Ayıklanması ve pişirilmesi oldukça aşamalı olduğu için meşakkatli bir yiyecektir. Lezzeti ve görseli ile deniz ürünleri arasında baş tacı sayılabilecek bir üründür.

Ahtapot pişirmenin incelikleri

Ahtapotu balıkçınızdan hazır temizlenmiş olarak ya da dondurulmuş bir ürün olarak alabilirsiniz. Balıkçınızdan alırken baş kısmında bulunan iç organlarını ve mürekkep kesesini temizletebilirsiniz. Bu kısım özellikle mürekkep kesesinden ötürü çok dikkatli temizlenmelidir. Ahtapotun bacak kısımları bol su ile birbirine sürtülerek temizlenir. Gövdenin etrafında bulunan dişler etrafı bıçak ile kesilerek çıkartılabilir. Ahtapotun bacakları arasına bıçak yardımı ile kesikler atılır ve böylelikle sinirlerin rahat kalması sağlanarak pişirme işlemi sırasında etin pişmesini kolaylaştıracaktır.

Ahtapotun yumuşak olması için iki yöntem önemlidir
Yukardaki işlemlerin biri ya da ikisi birden uygulanırsa pişirdiğiniz ahtapot yumuşak olur ve sizi pişirdiğiniz bu deniz mahsulünün lastik gibi olması riskinden kurtarır. Bütün bu işlemlerden sonra ahtapotu sirkeli suda haşlıyoruz. Sirkenin etkisi ile vantuzlar ayıklanmak istenir ise kolaylıkla ayıklanabilir duruma gelecektir. Eğer ahtapotu vantuzları ile yiyecekseniz basit güzeldir mottosu ile sadece yağ, pul biber ve kekik ile tatlandırarak ızgara yapabilirsiniz. Piştikten sonra tuzunu ekleyebilirsiniz. Buradaki önemli konu ahtapotu ızgara üstünde ne kadar çok tutarsanız o kadar çok sertleşmesine neden olursunuz. Vantuzları haşlama sonrasında sirkeli suyun da etkisi ile kolaylıkla bacaklardan ayrılabilir böylece vantuzları ayrılmıs bacakları söğüş olarak iyi kalite bir zeytinyağı ve limon karışımı ile soslayarak servis edebilirsiniz. Vantuzları ayırdıktan sonra sakın atmayın onunla da kavurma yapabilirsiniz. Bunun için zeytinyağında sotelediğiniz sarımsak üzerine doğranmış domates ekleyin ve kaynamaya başlayınca tuzunu, biberini, pul biberini atarak vantuzları ekleyin ve sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.
" } ] }