{ "title": "Ahtapot Meze", "image": "https://www.ahtapot.gen.tr/images/Ahtapot-Meze-44.jpg", "date": "21.01.2024 16:26:35", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Ahtapot meze; ahtapot kafadan bacaklı olan kabuksuz bir deniz canlısıdır. Kayaların üzerinde kolları sayesinde sürünerek ve suyu hunisinden püskürterek hareket eden bir deniz canlısıdır. Ahtapotların küçük türleri yarıklar ve kayalıklar arsında gizlenerek avlanır. Büyük deniz canlılarından ve insanlardan saklanarak yaşamlarına devam eder. Özellikle deniz ürünlerine düşkünlüğü olanlar tarafından sık bir şekilde tüketilen ahtapot canlısı deniz ürünlerinin en sık kullanılanlarının arasında yer alır. Ülkemizde o kadar yaygın bir tüketim alanı olmasa da birçok dünya ülkesinde çok fazla kullanılan ve tüketilen yapıya sahiptir. Ahtapot canlısı özellikle farklı lezzetler denemek isteyenlerin ve damak tadı arayanların yediği bir deniz canlısıdır. Ayrıca bu deniz canlısının mezesinin dışında da birçok yapılan yemek çeşidi vardır.

Ahtapot mezesinin malzemeleri
Ahtapot mezesi nasıl yapılır?

Öncelikle ahtapot dondurulmuş veya balık pazarı dediğimiz deniz ürünleri satılan yerlerden temin edilir. Genellikle bu tür durumlardan hangisinde alırsanız alın temizlenerek elinize ulaştığı için temizleme olayı yoktur. Derin bir tencere içerisine sarımsaklar maydanoz ve ahtapot yeterli miktar su ile ocak üzerine normal ateşte haşlanması için bırakılır. Kaynama işlemi ile ahtapot iyice yumuşayana kadar haşlanmaya devam edilir. Daha sonra haşlanan ahtapot sudan çıkartılarak biraz soğumasının ardından küçük küçük doğranarak salata kasesinin içerisine yerleştirilir. Daha sonra ahtapot mezesinin sosu için gereken malzemeler hazırlanarak doğranmış ahtapot parçaları üzerine ilave edilerek iyice karıştırılır. Ahtapot mezesinin servisi için ayrıca isteğe bağlı olarak üzerine ince kıyılmış soğan yanına çeri domates ve maydanoz yaprakları ilave edilebilir. Ayrıca yine isteğe balı olarak üzerine şarap da ilave edilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }