{ "title": "Ahtapot Helal Mi", "image": "https://www.ahtapot.gen.tr/images/Ahtapot-Helal-Mi-11.jpg", "date": "19.01.2024 12:43:46", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "
Ahtapot helal mi sorusunun yanıtı İslam dininde mezheplere göre değişmektedir. Bazı mezhepler tabiri caizse denizden babam çıksa yerim şeklinde bir yaklaşım sergilerken bazı mezhepler ahtapot helal mi sorusuna temkinli yanıt vermektedirler. Ülkemizde Alevilik inancına sahip insanlar ahtapot helaldir derken Caferiler pullu balıklar haricinde denizden çıkan canlıları yememektedirler. Ehl-i sünnet inancına dahil olan mezheplerde de bu konuda farklı görüşler mevcuttur.

Hanefi Mezhebinde ahtapot helal mi? Hanefi mezhebine göre denizde yaşayan canlıların hepsi temizdir ancak sadece balık ve balık görünümünde olup pulları bulunan deniz canlıları yenebileceğinden dolayı ahtapot, midye, kalamar gibi deniz canlılarını yemek mekruh olarak kabul edilir.

Şafi Mezhebinde ahtapot helal mi? Şafi mezhebi de deniz ve denizden çıkan her şeyin temiz olduğu konusunda Hanefi mezhebi ile aynı görüştedir ancak Şafii mezhebine göre denizden çıkan canlının yenebilmesi için kara hayvanlarına benzemesi şartı vardır. Ahtapot bu tanıma uymadığından mekruhtur.

Hanbeli ve Maliki Mezheplerinde ahtapot helal mi? Her iki mezhepte denizi ve denizden çıkan bütün canlıları temiz kabul eder. Bu açıdan bakıldığında Hanbeli ve Maliki mezheplerinde ahtapot yemek helaldir.

Ayet ve hadislere göre Ahtapot helal mi? Ayet ve hadislerde kesin olarak ahtapotun ismi verilerek helal veya haram diye belirtilmemiştir. Genel hükümlerden yola çıkarsak açıkça haram olmayan bir şeye haram denilemeyeceğinden Ahtapot haram değildir. Ancak bazı mezhepler helal sayılan hayvanlar arasında ismi açıkça yer almadığından ahtapot için helal demeyi tercih etmeyip, temkinli yaklaşarak mekruh demişlerdir. Maide suresi 96. Ayet \"Sizin içinde, yolcular içinde bir geçimlik olmak üzere deniz avı yapmak ve deniz ürünlerini yemek size helal kılındı. \" demektedir. Fatır suresi 12. Ayetde ise \"İki deniz aynı olmaz, su tatlıdır, susuzluğu giderir içimi kolaydır. Su ise tuzludur, acıdır. Bununla beraber her birinden taze et yersiniz ve takınacağınız süs eşyası çıkarırsınız. \" demektedir. Hz. Muhammed'in \"Deniz suyu temiz, ölüsü helaldir\" (Tırmizi, Teharet, 52) hadisinden yola çıkarak Ahtapot yemenin helal olduğu anlamı çıkarılmaktadır.
" } ] }