Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Ahtapot Pişirme

Ahtapot Pişirme

Ahtapot pişirme; Ahtapot piştikten sonra farklı biçimlerde servis edilebilecek bir deniz ürünüdür.
  • Pişirecek ahtapot daha önce temizlenmiş ve sonra taze olarak dondurulmuş ise direkt haşlanır.
  • Ahtapotun etinin sert olmaması için genelde döverek yumuşatıldığı sanılır ama dondurma işlemi yumuşaklık için gerek olan şarttır.
  • Ahtapot pişirmede bir diğer husus ise pişirme süresidir.
  • Pişirilen etler genelde piştikçe yumuşamasına rağmen, ahtapot uzun süre pişirildiği zaman ise sertleşir. 1 kg ağırlığındaki ahtapotun pişirme süresi ortalama 30 dk. İken, 300-400 gr ağırlığındaki daha küçük ahtapotlar ise 15-20 dakika da pişer.
  • Ahtapotla yapılabilecek yemek türleri fazladır ama ilk olarak ahtapot haşlanmış olmalıdır. Haşlanmış olan ahtapot sadece üzerine zeytinyağı ve limon gezdirerek meze olarak yenilebileceği gibi farklı malzemeler eklenerek salata, güveç, sote gibi ya da kavurma olarak da yapılabilir.

Ahtapotun haşlanması için ise

  • 1 tane orta boydaki ahtapotu haşlayabilmek için 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 2 çorba kaşığı kadar kimyon ve 3 tane defne yaprağı ile haşlanır.
  • Sirke ve defne yaprağı ahtapot haşlanırken çıkabilecek olan kötü kokuyu engelleyeceğinden orta boy bir haşlama tenceresi içindeki suya ilk olarak bunlar eklenir.
  • Sirke ve defne yaprağının yerine isteğe bağlı olarak kimyon da kullanılabilir.
  • Sonradan temizlenen ahtapotu bir daha sudan geçirip, kaynayan suyun içine konulur. Ahtapotun üstündeki sümüksü sıvı ve bu olan sıvı haşlandıktan sonra gider.
Ahtapot pişirme süresi önemlidir. Ahtapotu kaynayan suyun içine koyduktan 15 dakika sonra bir çatal yardımı ile batırılarak yumuşaklığını kontrol edilir. Ortalama 20 dakika orta ateşte pişirilir. İstenilen yumuşak sağlandıktan sonra ahtapotu tencereden alıp yapılması planlanan yemeğe göre doğramaya başlanabilir.

Ahtapotlu makarna pişirilmesi için malzemeler

  • 1/2 paket spaghetti
  • 1 orta boy ahtapot
  • 6-7 diş sarımsak
  • 1 adet büyük boy domates
  • 3-4 kaşık zeytinyağı
  • 2-3 tane defne yaprağı
  • 2 yemek kaşığı sirke, bir fiskede deniz tuzu

Ahtapotlu makarna pişirilmesi


Tencere içerisinde 8-10 dakika makarna haşlanır. Orta boy bir tencere içerisine su, sirke ve defne yaprağı konur. Ahtapot temizlenmiş ise sudan geçirerek kaynamış olan suyun içine konur. Ahtapotu suyun içine koyduktan sonra 15 dakika sonra çatal yardımı ile batırılarak yumuşaklığı kontrol edilir. Çok fazla pişirilmez. Bir tava üzerine biraz zeytinyağını ve yuvarlak olarak dilimlenmiş olan sarımsakları tavaya koyarak sotelenir. Sudan çıkarılan ahtapot kesme tahtasına konularak 2-3 cm'lik kalınlıkta doğranır. Sarımsakların olduğu tavaya eklenir. 2-3 dakika yüksek ısıdaki ateş ile sotelenir. Üzerine ufak ufak doğranmış domatesler koyup 4-5 dakika pişir ve biraz deniz tuzu eklenir. Makarna tavaya eklenerek karıştırılır ve servis tabağına alınır. İsteğe göre karabiber eklenerek servis edilir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 22:44:23
Ahtapot Pişirme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Ahtapot Pişirme Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Ahtapot Pişirme"
Ömrü hayatımda ilk kez ahtapot yakaladım. Gerçi yakaladığım ahtapot çok küçük ama olsun neticede yakaladım. Ancak ahtapotu pişirirken küçük bir tane yakaladığım için şüphelerim var açıkçası. Ahtapot küçük olduğu için lezzetli olmayacağından korkuyorum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Küçük bir ahtapotu pişirmemde herhangi bir sakınca var mıdır?
Sefa . 29.09.2018 17:31:53
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Ahtapotların Kaç Kalbi Var
Ahtapotların Kaç Kalbi Var
Ahtapotların Kaç Kalbi Var, ahtapotlarda 3 adet kalp bulunmakta olup çok zeki ve hareketli canlılardır. 8 kolu vardır ve bu kolları güçlüdür. Avına kolayca sarılıp avlanmasını sağlar. 8 tane kola tek kalp mantık olarak yetmeyeceğinden ahtapotun 3 kal...
Ahtapot Helal Mi
Ahtapot Helal Mi
Ahtapot helal mi sorusunun yanıtı İslam dininde mezheplere göre değişmektedir. Bazı mezhepler tabiri caizse denizden babam çıksa yerim şeklinde bir yaklaşım sergilerken bazı mezhepler ahtapot helal mi sorusuna temkinli yanıt vermektedirler. Ülkemizde...
Ahtapot Kaç Kollu
Ahtapot Kaç Kollu
Ahtapot Kaç Kollu, bir ahtapotun sekiz kollu olduğu bilinmektedir. Ahtapot kelimesi, Yunancada ‘sekiz ayak' anlamına gelen Octopoda kelimesinden gelir. İsminden de anlaşılacağı gibi kabuksuz kafadan bacaklı olan bu deniz canlısının sekiz ayağı olduğu...
Ahtapot
Ahtapot
Ahtapot, (Octopus) ahpapotgiller (Octopodidae) familyasındandır. Bu canlılar kafadan bacaklı grubundan olup vücutlarında dokunaçları bulunan yumuşakçalardandır. Denizlerde yaşayan bu canlının 50'ye yakın çeşidi bulunur. Ayrıca bütün denizlerde yaşaya...
Ahtapot Izgara
Ahtapot Izgara
Ahtapot Izgara, İnsanların yalnızca sekiz kola sahip bir deniz canlısı olarak bildikleri ahtapotların aslında birçok özellikleri vardır. Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmalara göre dünya üstünde en zeki olan yaratıklar olarak yunuslar, maymunl...
Ahtapot Salatası
Ahtapot Salatası
Ahtapot Salatası, Türk mutfağından bir salatadır. Ahtapotu haşlayıp düğmelerini ayıklayıp genellikle tamamı soyulduktan sonra dilimleyip limon suyu ve zeytinyağı ile sunulmasıdır. Genellikle karabiber, zeytin, sarımsak, yeşil biber, kırmızı biber, ku...
Ahtapot Nasıl Pişirilir
Ahtapot Nasıl Pişirilir
Ahtapot nasıl pişirilir? Ahtapot genel olarak mezesi bilinen bir deniz ürünü olsa da ana yemek olarak da tüketilebilir. Ayıklanması ve pişirilmesi oldukça aşamalı olduğu için meşakkatli bir yiyecektir. Lezzeti ve görseli ile deniz ürünleri arasında b...
Ahtapot Sosu
Ahtapot Sosu
Ahtapot Sosu, ağızda farklı tat bırakan aroma ile soslama yapılan deniz ürünüdür. Çoğu ülkede zevkle yenilen bir deniz ürünü olmakla birlikte her türlü şekilde pişirilerek yenilmektedir. Diğer kesimlerde fazla yaygın olmamakla birlikte hep paha yönün...
Ahtapot Yumurtası
Ahtapot Yumurtası
Ahtapotun yumurtası, her biri bir kapsülle muhafaza edilen her biri bir zeytin büyüklüğünde olan yumurtalardır. Yumurtalar salkım şeklinde bir küme meydana getirir. Her bir kapsülün bir ucu taşa veya başka bir zemine bağlanır. Yumurtalar yarı saydamd...
Ahtapot Yemeği
Ahtapot Yemeği
Ahtapot yemeği, genellikle Kore'de, Japonya'da sevilerek yenen güzel bir beyaz et yemeğidir. Eğer ahtapotun yemeğini yapacaksanız önce kafasını iyice ezmelisiniz. Çünkü ahtapot kolay kolay ölmez ve ölmediği gibi de yerken kişinin damağına yapışarak, ...
Ahtapot Balığı
Ahtapot Balığı
Ahtapot balığı, kafadan bacaklılardan, dokunaçlı bir mürekkep balığı türüdür. Ahtapot balığı ülkemizin denizlerinde sık rastlanan bir deniz canlısıdır. Birçok ülkede çeşitli yemekleri yapılarak tüketilmektedir. Derin denizlerde kayalıklar arasında bu...
Ahtapot Özellikleri
Ahtapot Özellikleri
Ahtapot Özellikleri: Ülkemiz denizlerinde de çok görülen bir hayvan olan ahtapot kafadan bacaklı sınıfında, aynı zamanda kabuğu olmayan bir deniz canlısıdır. Vücudunun hiçbir yerinde kabuk bulunmaz. Ayrıca vücutlarında herhangi bir kemikte bulunmamak...

 

Ahtapot Pişirme
Ahtapotların Kaç Kalbi Var
Ahtapot Helal Mi
Ahtapot Kaç Kollu
Ahtapot
Ahtapot Izgara
Ahtapot Salatası
Ahtapot Nasıl Pişirilir
Ahtapot Sosu
Ahtapot Yumurtası
Ahtapot Yemeği
Ahtapot Balığı
Ahtapot Özellikleri
Ahtapot Bacağı
Ahtapot Meze
Ahtapot Turşusu
Ahtapot Kalori
Fil Kulaklı Ahtapot
Ahtapot Nasıl Yakalanır
Ahtapot Sote
Ahtapot Sosis
Popüler İçerik
Ahtapot Bacağı
Ahtapot Bacağı
Ahtapot bacağı, Denizlerin derinliklerinde yaşamlarını sürdüren ahtapot ismi eski Yunanca bir isim olup Türkçe karşılığı sekiz bacak olarak bilinir. Y...
Ahtapot Meze
Ahtapot Meze
Ahtapot meze; ahtapot kafadan bacaklı olan kabuksuz bir deniz canlısıdır. Kayaların üzerinde kolları sayesinde sürünerek ve suyu hunisinden püskürtere...
Ahtapot Turşusu
Ahtapot Turşusu
Ahtapot Turşusu, Kıbrıs bir ada, kıyıları da kayalık olduğu için ahtapot her zaman bulunabilen bir deniz hayvanıdır. Üstelik çok iri ve yetişkin olma...
Ahtapot Kalori
Ahtapot Kalori
Ahtapot kalori; ahtapot kabukları olmayan bacakları kafasında olan bir deniz ürünüdür. Ahtapot kayaların üstünde kollarıyla sürünerek hareket eder. Ah...
Fil Kulaklı Ahtapot
Fil Kulaklı Ahtapot
Fil kulaklı ahtapot: Aslında sadece bir ahtapot, ancak kulakları aynen bir filinki gibi. Fil görünümündeki ahtapot okyanusta keşfedildi ve bili mada...
Ahtapot Sote
Ahtapot Sote
Ahtapot Sote, ahtapot kafadan bacaklılardan dokunaçlı bir mürekkep balığı türüdür. Evde malzemeniz olduğu sürece ahtapot sote kolay bir şekilde yapa...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Ahtapot Pişirme
Ahtapotların Kaç Kalbi Var
Ahtapot Helal Mi
Ahtapot Kaç Kollu
Ahtapot
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024